LÖTTERS EDELSTENEN &

LÖTTERS BEELDENGALERIE

OVER BRONKHORST

Een kerkje, een pleintje met waterpomp, een hotel, wat horeca, een beperkt aantal exclusieve winkels, ongeveer vijftig huizen èn stadsrechten sinds 1482. Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel een heuse stad maakt. 

Een kerkje, een pleintje m​et waterpomp, een hotel, wat horeca, een beperkt aantal exclusieve winkels, ongeveer vijftig huizen èn stadsrechten sinds 1482. Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel een heuse stad maakt. 

Voor wat betreft grootte en uitstraling is dit Gelderse plaatsje echt een dorp, maar door de stadsrechten is Bronkhorst officieel het kleinste stadje van Nederland. Middelpunt is de kerk die je vanuit alle hoeken van het stadje kunt zien. Rondom deze kerk staan de oude huizen en voormalig stadsboerderijen, opgetrokken uit baksteen met versierde gevels. Bijna alle huizen zijn rijksmonu-menten.

Het stadje is grotendeels onaangetast gebleven en het lijkt alsof de tijd er stil is blijven staan. De bewoners (ongeveer 100) doen er ook alle moeite voor om de mooie uitstraling ervan te bewaren. De stadsboerderijen zijn voorzien van een frisse laag verf en overal staan kleurige bloempotten buiten.

Voor een drankje, lekkere lunch of diner kunt u terecht in een van de drie restaurants, twee in het stadje en een op de IJsseldijk. Zeker op een zomerse dag zitten de terrassen hier vol.

Bronkhorst ligt in de uiterwaarden van de IJssel met een veerpont naar Brummen. De IJsseldijk leent zich uitstekend voor een alternatieve fietsroute van Bronkhorst naar Doesburg en van Bronkhorst naar Zutphen. 

Loop rustig een rondje door de paar straten om alles te ervaren. Aan beide kanten zijn er parkeerplaatsen aan de rand van Bronkhorst vanwaar men in een paar minuten in het centrum staat. Kortom, Bronkhorst is een bezoek meer dan waard.